Fredrik Emanuel Malmstedt

Fredrik Emanuel Malmstedt.
Kuva: Aila Saarinen

Emanuel ja Erika Wilhelmiina muuttivat vuonna 1905 Pusulasta Lohjan Vanhaankylän Landenin talon rakuunatorppaan. Torpan kontrahti tehtiin 14.3.1905 kymmeneksi vuodeksi. Sen jälkeen ei saatu tehdyksi uutta kymmenen vuoden kontrahtia. Lopulta perhe sai häätöpäätöksen 22.4.1919 ja torppa määrättiin tyhjennettäväksi elokuussa 1919. Torppari valitti  häätöpäätöksestä.

Emanuelin ja Erikan vanhin poika Fredrik Emanuel Malmstedt oli syntynyt Pusulassa asuessa 24.7.1886. Sisaruksia oli kaikkiaan kuusi. Kun perhe häädettiin torpasta, vannoi Fredrik, ettei leikkaa hiuksiaan ennen kuin torppa on lunastettu ja saatu takaisin. Niinpä hän kulki ympäri Lohjan pitäjää punaiset hiukset valtoimenaan seitsemän vuotta, jolloin hiukset ulottuivat pitkälle selkään.

Vuosia kestäneissä oikeudenkäynneissä selviteltiin, oliko Emanuelilla lunastusoikeutta torppaan. Lopulta hän sai hovioikeuden päätöksen perusteella vuonna 1926 lunastaa torpan.

Ja niin Fredrik leikkautti hiuksensa.

Fredrik oli avioitunut Suoma Alina Forssin kanssa. Fredrikin kutsumanimi oli Feeti ja Suoman Alli. Heille syntyi vuonna 1916 poika, joka sai nimen Toivo Malmstedt. Toivo ”Topi” Malmstedt oli Aila Saarisen isä.