Hjalmar Nikander – punainen komppanianpäällikkö

Hjalmar Nikander oli kotoisin Maikkalasta, torpparin poika. Sisällissodan sytyttyä hänet valittiin Suittilan punakaartin päälliköksi, myöhemmin Lohjan pataljoonan I komppanian päälliköksi. Komennossaan hänellä oli 110 miestä. Komppania osallistui taisteluihin useilla rintamilla. Ensimmäiseksi heidät lähetettiin Mäntyharjun Turkinkylään maaliskuun alkupuolella 1918. Siellä oltiin “ketjussa” kolme viikkoa. Olosuhteet olivat karut ja moni sairastui tai menetti taisteluhalunsa.

Hjalmar Nikander sotisovassa. Vaatteet hän teetätti räätäli Indrénillä, joka oli Lohjan punaisten vaatettaja. Kaartilaiset saivat vaatteet ilmaiseksi tai hyvin edulliseen hintaan, sillä vaatetus katsottiin osaksi palkkaa. Kiväärit haettiin Helsingistä Kansantalolta. Kiikari oli Hjalmarin oma. Vankileirillä Hjalmar joutui myymään vaatepartensa ja oli kiukkuinen, kun vapautuessa ei ollut edes lakkia laittaa päähän.

Mutta Hjalmarin matka jatkui. Seuraavaksi hän taisteli Lempäälän rintamalla Lipon kylässä. Kyseessä oli punaisten epätoivoinen yritys auttaa Tamperetta. Lohjalaiset saapuivat Lipon kylään huhtikuun alussa ja taistelut olivat kovia. Kolme viikkoa kestäneissä taisteluissa kaatui kymmenkunta lohjalaista punakaartilaista. Perääntyminen kohti Lahtea alkoi 24.4.1918.

Perääntymismatkalla lohjalaiset joutuivat Alvettulan sillan luona taisteluun, jonka he voittivat. Taistelussa luodit ropisivat puihin Hjalmar Nikanderin ja pataljoonan päällikkö Koskisen yläpuolella. Silloin Nikander sanoi Koskiselle: “Eiks mennä vähä suajaa”. Koskinen oli vain sanonut: “Kyl soras ain kuulii lentää”. Ja niin matka jatkui päättyen antautumiseen Hollolan Vesalassa 1.5.1918. Vangeilta otettiin henkselit pois ja marssi kohti Lahden Hennalaa alkoi. Siellä olivat sitten vangittuina myös Hjalmarin sisaruksista Helmer ja Alma. Kun vankileirillä kävi suojeluskuntalaisia etsimässä vihamiehiään, piilopaikkana oli sillitynnyreitten keskelle laitettu tyhjä tila.

Pojat saivat tuomionsa samana päivänä, 6.8.1918. Hjalmar sai 10 vuotta kuritushuonetta ja menetti vielä tuomion päälle kansalaisluottamuksensa 15 vuodeksi. Helmer sai 8 vuotta kuritushuonetta ja kansalaisluottamus meni 12 vuodeksi. Alma oli saanut tuomionsa pari päivää aiemmin toisessa valtiorikosoikeudessa. Hän selvisi kahden vuoden tuomiolla, mikä tuomittiin ehdollisena. Veljekset pääsivät ehdonalaiseen huhtikuussa 1920.

Hjalmar Nikander toimi myöhemmin mm. metsätyönjohtajana ja Fanerin kuljetuspäällikkönä. Hän meni naimisiin vuonna 1920 ja sai viisi lasta. Hjalmar kuoli vuonna 1987 Lohjalla.