Hugo Lamroth – Kittfallin pojan kova kohtalo

Hugo Vilhelm Lamroth (1886–1918) oli kotoisin Virkkalan vieressä sijaitsevasta Kittfallista. Hänen vanhempansa omistivat sieltä maatilan. Hugo Lamroth oli käynyt maanviljelyskoulun sekä karjakkokurssin, ja toimi sittemmin pehtorina. Hän harrasti monenmoista, toimien puheenjohtajana mm. Virkkalan nuorisoseurassa, voimisteluseurassa ja lauluseurassa. Hän kuului myös paikkakunnan muinaismuistoyhdistykseen, torvisoittokuntaan ja Siuntion vapaaehtoiseen palokuntaan.

Kansalaissodan puhjetessa Hugo Lamroth piiloutui vanhempiensa tilalle Kittfallissa. Punaisten tullessa vanhemmat piilottivat hänet heinäkuormaan. Hugo Lamroth ei paljastunut, vaikka punaiset koettivat pistimillään, oliko ketään heinäkuormassa. Mutta nyt oli lähtö edessä, ja punaisten poistuttua Hugo Lamroth alkoi pakata tavaroitaan. Suuntana tuli olemaan Suitia (Svidja), jonne paikalliset valkoiset olivat linnoittautuneet. Ehkä Hugo Lamroth aavisti kohtalonsa, sillä ennen lähtöään hän antoi vanhemmilleen valokuvan itsestään, jonka taakse hän kirjoitti ruotsiksi: “Tältä näytin ennen lähtöäni Suitiaan.”

Hugo Lamroth joutui vangiksi Mäkiluodolla 27.2.1918. Saarella vangitut valkoiset laitettiin riviin,ja ensimmäisenä rivissä ollut Hugo Lamroth sanoi punaisille vangitsijoilleen: “Jos te meinaatte ampua meidät, niin alkakaa minusta.” Silloin punainen survaisi pistimensä miehen läpi. Hugo Lamrothin ruumis upotettiin avantoon, ja ruumis löydettiin viisi kuukautta myöhemmin lähes tunnistamattomassa tilassa.

Kuvassa Hugo Lamrothin veli Gösta on hakemassa Hugon ruumista Mäkiluodosta. Hugo Lamroth haudattiin Kirkkonummelle yksityiseen hautaan, ja hänen nimensä löytyy Sigurdsin lähellä olevasta Ingelsin muistokivestä.
Kuva: Kurt Askolin