Punaisia kuolleita ja tuomittuja

Eri lähteistä löytyi 236 Lohjan punakaartin toimintaan osallistunutta henkilöä, jotka kuolivat kansalaissodan seurauksena. Todellinen lukumäärä on suurempi. Punaisia kaatui rintamilla 41, suurin osa Lahden suunnalla. Kuolleista 130 kuoli vankileireillä tai heti vapauduttuaan. Kuusi teloitettiin Lahden ja Suomenlinnan vankileireillä, 47 ammuttiin kenttäoikeuden tuomiolla tai ilman Lohjalla ja lähiympäristön kunnissa. Kuusi katosi loppuselvittelyissä ja kaksi ammuttiin pakomatkalla sodan jälkeen. Epämääräisissä olosuhteissa kuoli neljä lohjalaista.

Lahden vankileirillä ammuttiin 7.9.1918 kolme lohjalaista. Silloin ammuttiin 27-vuotias sekatyömies Johan Alfred Glad Vohloisista osallisuudesta kahteen murhaan, 24-vuotias sorvari ja Lohjan vallankumousoikeuden syyttäjä Virkkalasta August Viktor Viklund sekä 39-vuotias Virkkalan punakaartin esikunnan puheenjohtaja ja vallankumousoikeuden jäsen Villehard Virtanen (“Villitsijä-Virtanen”). Näistä viimeksi mainittu oli naimisissa ja yhden lapsen isä. Näiden kuolemantuomioiden oikeudenmukaisuus ja oikeus ovat hyvin arveluttavia. Siinä mielessä nämä “tuomiot” eivät kovasti poikkea kenttäoikeuksien langettamista “tuomioista”.

Viitisensataa lohjalaista sai tuomion valtiorikosoikeuksissa. Tavallisin tuomio oli kolme vuotta kuritushuonetta, jolloin tuomio oli useimmiten ehdollinen. Ehdottoman tuomion saaneet saattoivat anoa armoa valtiorikosylioikeudelta. Samoissa tehtävissä toimineet saattoivat saada aivan erilaisia tuomioita. Kaikkiin rangaistuksiin liittyi myös kansalaisluottamuksen menetys, mikä merkitsi myös äänestysoikeuden menetystä.