Reino Valve

Kirkniemen linnoitustöissä 1. Maailmansodan aikana. Kuvassa vasemmalta Artturi Valve, Antti Palander, Konsta Helander, Hannes Murto ja Reino Valve kourassaan Työmies-lehti 3.7.1917.
Artturi ja Reino olivat veljeksiä. Hannes Murto ja Reino olivat sisarusten kanssa naimisissa.

Johan Reinhold Valve eli Reino Valve (alkujaan Hammarberg) 5.10.1887-7.2.1952. Hän oli Mailan torpparin Johan Edward Hammarbergin lapsista toiseksi vanhin. Reino muutti vuonna 1906 nimensä Sinivuoreksi, mutta otti pian nimen Valve kuten muutkin Hammarbergin sisarukset. Reino vihittiin 26.10.1912 Edla Maria Almin kanssa. Reino oli kirvesmies ja hän oli rakentanut mökin Innoonlammen rannalle. Pari kohahdutti muuttamalla yhteen kaksi viikkoa ennen vihkimistä. Paikka oli Kiertilän mailla nimeltään Koivula. Kiertilässä asui aluksi myös Reinon sisko Ida miehensä suutari Kaarlo Albert Saarnion ja poikansa Inton kanssa. Pariskunnat oli vihitty samana päivänä. Reinon ja Marian esikoinen Helvi syntyi 17.4.1917.

Lohjansaaren työväenyhdistys perustettiin 2.6. 1913 Almin torpassa ja Reino oli perustavan kokouksen sihteeri. Yhdistykseen liittyi heti 18 henkilöä ja vuoden lopussa jäseniä oli jo 53.

Reino Valve osallistui kansalaissotaan ja toimi muonituskomiteassa. Hän ilmoittautui itse valkoisille 3.5.1918.
Karjalohjan suojeluskunta antoi hänestä 8.8.1918 lausunnon: “Luonteeltaan kiivaan puoleinen. Ollut kova lakkomies. Tehnyt töitä vähän kotonaan isänsä torpassa. Tavaran ryöstäjänä kauppaliikkeissä on Valve ollut toisten mukana monien satojen markkojen arvosta.” Valtiorikosoikeus tuomitsi 11.10.1918 Reino Valven seitsemäksi vuodeksi kuritushuoneeseen ja menettämään kansalaisluottamuksensa 10 vuodeksi.
Reino pääsi kotiin jouluksi 1918. Hän osti tontin Hermalasta Piettolan mailta, rakensi talon ja perhe muutti sinne keväällä 1921. Reino elätti perheensä kirvesmiehenä ja pienviljelijänä. Nuorempana hän oli toiminut mm. postimiehenä. Haitarinsoittokin sujui. Helvi sai vielä sisaruksia. Esko syntyi 1922 ja toinen tytär kerttu 1925. Esikoinen Helvi pantiin keskikouluun Vihtiin vuonna 1930.

Saaren työväenyhdistys jatkoi toimintaansa. 1930-luvulla rakennettiin komea työväentalo miltei vastapäätä Reinon Rajalaa.
Työväentalo kuitenkin paloi Uutenavuotena 1934.

Reinon perhe, vaimo Maria ja 14 kk ikäinen Helvi.
LÄHDE. BERIT KUITTINEN os. SÖDERSTRÖM

Helvi Söderströmin os. Valve on kertonut: ”Isä ei kertonut vankila-ajasta äidille (Marialle). Äiti muistaa, että asia oli jotenkin hävettävä eikä siitä kannattanut puhua. Äiti kertoi kuulleensa sivusta, kun isä kertoi jollekulle, kuinka hän meni vankila-aikanaan käymälään. Siellä istui mies reiällä. Isä puheli miehelle. Mies ei vastannut. Lopulta isä huomasi, että mies oli kuollut.
Ruoka ei saanut olla kuumaa, kun sitä jaettiin. Nälkäiset vankitoverit polttivat muuten suunsa ahmiessaan syötävät suihinsa liian nopeasti.”
Helvi-tyttären mukaan Reino olisi ollut keittiötöissä vankila-aikanaan. Helvin tytär Berit Kuittinen os Söderström kertoo: ”Isoisä Reino oli toivottu vieras kodissamme, mutta osasi olla tiukkakin. Kerran hän pani minut, 7-vuotiaan pikkutytön kuorimaan perunankuoret uudestaan, kun olin jättänyt ne liian paksuiksi. Hän oli nähnyt ajan, jolloin perunankuoretkin olivat herkkua.”
Beritille on jäänyt mieleen vain yksi lause: ”Olen minäkin nähnyt ihmisten syövän ruohoa”.