Rolf Stanley Hårdhin ryöstömurha

Ylioppilas Rolf Stanley Hårdh (1891–1918) oli kotoisin Kuopion pitäjästä. Hårdhin tarkoituksena oli lähteä syksyllä 1917 Tanskaan maanviljelysopistoon, mutta hän ei saanut passia. Hårdhilla oli vikaa keuhkoissa, joten hän vietti talven 1917–1918 Lohjalla Vaanilan parantolassa.

Hårdh, Rolf Stanley. H.J.Boström: Sankarien muisto. 1927.

Kun sisällissota syttyi, liittyi Hårdh Suitiassa majaileviin valkoisiin joukkoihin, mutta joutui
lähtemään takaisin keuhkojensa vuoksi jo kolmen päivän päästä. Siuntiosta hänen oli tarkoitus päästä Karjaalle, mutta hänet vangittiin junassa ja vietiin Lohjankylään tutkittavaksi. Pari viikkoa vangittuna oltuaan Hårdh oli pyytänyt päästä Vaanilan kartanoon hakemaan puhtaita vaatteita. Hänet ammuttiin tällä matkalla 22.2.1918 Laakspohjan ja Lohjan välisessä metsässä, lähellä Åsvallaa.

Tapahtumasta on silminnäkijäkertomus. Putkan luona vartiossa ollut 16-vuotias kaartilainen Johan Öhman kertoi, että Gustaf Hjalmar “Jaska” Wallin ja ja Karl Selin kuljettivat eräänä iltana puoli seitsemän aikoihin putkan sivu “erästä herraa, jonka sanottiin olevan Vaanilan kartanon neidin sulhanen, Laakspohjaan päin. Noin puolen tunnin kuluttua kuului laukaus ja seuraavana päivänä meni kertoja ja Virtasen poika sinnepäin katsomaan ja löysivät herran ruumiin tien vierestä ryöstettynä, ainoastaan alushousut päällä ja paita heitettynä rinnan päälle.”

Kyseessä oli ryöstömurha, ja ampujat saivat ilmeisesti saaliikseen runsaasti rahaa. Ainakin sitä näytti heillä riittävän. Wallin käytti teon jälkeen Hårdhin harmaata palttoota. Huhut kiersivät villeinä Lohjankylässä, ja puhuttiin useammastakin laukauksesta ja isommasta joukosta. Ruumiissa väitettiin olleen useita ampumahaavoja ja pahoinpitelyn jälkiä. Kirjassa “Sankarien muisto” kerrotaan ruumiissa olleen seitsemän kuulanreikää, ja että ruumis olisi löytynyt vasta kahden viikon päästä ryöstettynä. Eräs Hårdhin sukulainen ilmoitti saaneensa tietää, että paikalla oli ollut viisi-kuusi punakaartilaista, ja metsästä olisi kuulunut kuusi laukausta. Lohjalla vallitsi myös käsitys, että tekijöinä olisikin ollut kaksi Solbergin veljestä, joista toinen oli aikanaan liikkunut myös Hjalmar Wallinin kanssa. Tekijät jäivät selvittämättä.

Murhan tultua tunnetuksi Vaanilassa toimitti neiti Lisa Heitmann ruumiin metsästä pois. Hän itse kirjoitti tapahtumasta: “21 pnä helmik. löysimme Stanislav Hård´in ruumiin Laakspohjan metsästä, johon hänet oli heitetty ryöstettynä. Monien mutkien perästä saimme luvan korjata hänet pois ja toimittaa väliaikaisesti hautaan.” Hårdh haudattiin ensin Lohjalle ja sitten 4.6.1918 perhehautaan Messukylän hautausmaahan.