Virkkalan punainen ensiapu

Reessä istuvat Virkkalan punaiseen ensiapuun kuuluneet Kosti Saurén ja Järnefeltin tytär, joko 18-vuotias Maija tai 16-vuotias Emmi.

Kosti Saurén oli 22-vuotias Lohjan Höyrysahan sekatyöläinen ja naimaton. Hän oli liittynyt helmikuun 1918 alussa Virkkalan punaiseen ristiin, toimien rahastonhoitajana. Saurén vangittiin 1.5.1918 Hollolassa ja hän sai 2 vuoden 6 kuukauden tuomion ehdollisena.

Maija Järnefelt oli 18-vuotias ja Arvid Järnefeltin tytär. Hänen liittymisensä oli punaisille suuri propagandavoitto. Hän liikkui punaisten mukana Kirkkonummen taistelujen aikana, ja huomasi vastapuolen vihan: “Eteisessä, kun riisuin takkiani, en voinut olla huomaamatta sitä pidätettyä vihaa, joka kiilui isännän silmissä, kun hän keskusteli esimiesten kanssa huoneiden jakamisesta ja kun esimiehet vaativat häneltä maitoa ja munia…” Maija Järnefelt muisteli myös Suitian kartanon ryöstelyä: “Tytöt nousivat nauraen ja metelöiden alas reistä ja pian yksi toisensa jälkeen hävisi sisälle kartanon suuresta ja massiivisesta pääovesta… Ja kun muut vihdoin ja viimein purkaantuivat ovesta kovaäänisesti toisilleen huudellen ja nauraen heillä oli käsissään eri suuruisia nyyttejä ja paketteja.”